„Știți foarte bine că săptămâna trecută am anunțat că odată cu debutul sesiunii parlamentare vor începe negocierile cu toate formațiunile politice și cu toate grupurile parlamentare reprezentate în Parlamentul României, sigur, cu excepția grupurilor PSD. Am stabilit un calendar de întâlniri pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu toți liderii formațiunilor politice, cu toți liderii grupurilor parlamentare din Cameră și din Senat. În ceea ce ne privește, textul moțiunii de cenzură e elaborat de PNL, dar sigur că nu vă putem prezenta atâta timp cât el va fi obiectul negocierii cu toate grupurile parlamentare. (…)Vom purta negocieri extrem de serioase pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a implica toate forțele politice de la nivel parlamentar în proiectul de demitere a Guvernului”, a declarat Ludovic Orban, la finalul BEX al PNL, luni la Parlament.
Un alt obiectiv al liberalilor este un proiect de revizuire a Constituției, precum și mandatarea membrilor PNL pentru ocuparea poziției de procuror-șef al Parchetului European.
„Principalele obiective pe care ni le-am stabilit depunerea unei moțiuni de cenzură, care să aibă șanse maxime de adoptare, în cadrul acestei sesiuni parlamentare, dezbaterea și adoptarea Proiectului de revizuire a Constituției României, în urma referendumului convocat de Președintele Iohannis în data de 26 mai. De asemenea, la nivelul Parlamentului European, am mandatat reprezentanții PNL să atingă obiectivul de ocupare a poziției de procuror-șef al Parchetului European de către candidatul român care este, astăzi, revalidat ca și candidat al Parlamentului European în cadrul procedurii de desemnare a procurorului-șef al Parchetului European”, a explicat Orban.
Liberalii doresc abrogarea anumitor prevederi ale Ordonanței 114, însă susțin Legea pensiilor.
„În domeniul Economic, abrogarea prevederilor negative din cadrul OUG 114, din domeniul Energiei, din domeniul Fondurilor de pensii, din domeniul Comunicațiilor, din domeniul Financiar Bancar, toate prevederile care au provocat grave perturbări în funcționarea economiei românești și a multor sectoare din economia românească. Fac precizarea că nu dorim modificarea prevederilor legate de pensii, pentru că Legea pensiilor este o lege adoptată, o lege care a fost promulgată de președintele României și noi ne dorim ca pensiile să fie plătite, să existe resursele financiare pentru a putea susține plata tuturor pensiilor din România”, a precizat liderul PNL.
”’De asemenea, în domeniul Economic și Fiscal, ne dorim anularea supraaccizei la combustibil, de asemenea, ne dorim anularea supraimpozitării contractelor part-time și anularea supraimpozitării companiior privitor la angajarea persoanelor cu dizabilități. ”’, a declarat Orban.
În legături cu amnistia fiscală, PNL s-a pronunțat împotrivă, criticând măsura adoptată de Guvernul Dăncilă, amintindu-l pe Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
„Suntem, categoric, împotriva amnistiei fiscale dată pe ușa din dos, de Guvernul Dăncilă-Teodorovici, iar obiectivul nostru este să îi bonificăm pe bunii platnici. Pe acei cetățeni români și acele firme care-și plătesc taxele și impozitele la timp, așa cum prevede legea Ei trebuie premiați prin bonificații fiscale, și nicidecum, cei care fac evaziune fiscală sau nu își plătesctaxele și impozitele la termen”, a spus Orban.
PNL mai să respingă modificările aduse de PSD și ALDE la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
„În domeniul Justiției, avem ca obiective clare punerea în acord a legilor Justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu recomandările cuprinse în cadrul Raportului Comiseii Europene, în cadrul Raportului Mecanismului de Cooperare și Verificare. Abrogarea prevederilor Legii Recursului compensatoriu, care au permis eliberarea înainte de termen a foarte multe categorii de deținuți.
Avem ca obiectiv respingerea modificărilor făcute de majoritatea PSD-ALDE la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală și reluarea dezbaterilor privind modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală”, a conchis liderul PNL.
Ludovic Orban a mai afirmat că PNL vrea să reformeze și domeniul administrativ.
,,În domeniul Administrativ, vom îmbunătăți Codul Administrativ, care a fost adoptat, în mod neconstituțional, prin OUG, de către Guvrn. De asemenea, vom face tot ce depinde de noi să corectăm Mecanismul de alocare a resurselor financiare către autoritățile locale. Suntem după doi ani consecutivi de jaf făcut de Guvern în bugetele locale, doi ani consecutivi, autoritățile locale au pierdut peste șapte miliarde de lei, în bugetele locale, și foarte multe autorități locale sunt astăzi în riscul de a intra în incapacitate de plată, în riscul de a nu putea co-finanța proiectele de investiții de care avem atâta nevoie la nivel local, și care sunt finanțate fie din fonduri europene, fie din fondurile Programului Național de Dezvoltare Locală”, a explicat liderul PNL.
PNL susține și decontarea navetei școlare, dar și programul Școala după școală.
„Nu în ultimul rând, ne propunem adoptarea unor legi sau modificări legisaltive în domeniul Educației, în domeniul Sănătații, cum ar fi corectarea Ordonanței 51, care nu mai permite decontarea navetei școlare pentru elevi în transportul interjudețean, de asemenea, generalizarea programului „Școala după școală””, a mai prezicat Orban.
„În domeniul Sănătății, modificarea legii care să permită includerea orelor de gardă în cadrul vechimii și în cadrul calcului sumelor pentru stabilirea pensiilor, de asemenea, măsuri de susținere a zonei de medicină preventivă, în special a medicilor de familie și a medicilor din ambulatoriu, în special în policlinică, care la ora actuală sunt cenușăresele sistemului medical”. a cochis președintele liberalilor.